Dolar neden düşüyor? Dolar kaç TL?
2021 Güncel fındık fiyatları ne kadar?
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, yıl sonunda enflasyonun düşmesini, cari dengenin de fazla vermesini beklediklerini belirterek, politika faizinin, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edeceğini vurguladı. Kavcıoğlu ayrıca, yeni SWAP anlaşması için görüşülen ülkeler olduğu bilgisini verdi.
DOLAR NEDEN DÜŞTÜ?
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı ve sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının beklentilerden daha güvercin algılanması ile dün gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskı hafiflerken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları dolar/TL’deki düşüşü destekledi.
DOLAR KAÇ TL OLDU?
Bu gelişmelerle dün 8,4423 ile 1,5 ayın en düşük seviyesini gören dolar/TL, günü de yüzde 1,1 azalışla 8,4584’ten tamamladı.
Dolar/TL, bugüne ise yükselişle başlamasının ardından saat 10.10 itibarıyla dünkü kapanış seviyesine göre yüzde 0,2 artışla 8,4770’ten işlem görüyor. Aynı dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre avro/TL yüzde 0,1 artışla 10,0810’dan, sterlin/TL de yüzde 0,2 yükselişle 11,8290’dan satılıyor.
Dolar endeksi 4 günlük düşüşün ardından bugün yükselişe geçerken, şu dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,1 artışla 92 sınırının hemen altında işlem görüyor. Avro/dolar paritesi ise 1,1886 ile yatay seyrediyor.
Analistler, yeni tip koronavirüs salgınında delta varyantına ilişkin endişelerin yatırımcıların odağında bulunduğunu belirterek, bugün Almanya ve Avro Bölgesinde büyüme ile ABD’de kişisel gelir ve harcamalar başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini bildirdi.
Yarım İş Gününde Borsa Düşüşte, Kur 8,60 Yakınında
Küresel ekonomiye dair büyüme endişelerinin fiyatlanmaya devam etmesiyle endeksler de düşüş yaşamaya devam ediyor. Asya ve ABD vadelilerinin düşüşle başladığı haftaya de kayıpla başladı. Bayram nedeniyle yarım gün açık olan piyasada fiyat, seans içinde 1.351 puana geriledi. Uzun bayram tatili ve nakit ihtiyacı ile düşen endekste küresel fiyatlamanın bayram sonrası etkisini göstermesi bekleniyor.
Teknik olarak 1.360 puan desteğini önemsiyoruz ve günlük kapanış bu seviye üzerinde olursa son haftalardaki fiyat aralığı korunabilir, fakat 1.360 puan desteğinin kırılması durumunda ilk olarak 1.310 puanı ve ardından 1.250 puanı takip edeceğiz.
BIST 19 Temmuz
bugün 1.200 puan altına inerek son 3 haftanın en düşük seviyesini gördü. Endekste 21 Haziran’da görülen 1.175 puanı ilk destek olarak izliyoruz, fakat şunu yineleyelim ki uzun zamandır endeks son derece düşük seviyelerde ve yabancı desteği olmadan fiyatlanıyor. Endeksin toparlanabilmesi için 1.400 puan seviyesinin aşılması gerekir ki fiyat aylardır bu seviyenin çok uzağında.
XBANK 19 Temmuz
Küresel tarafta büyüme kaygıları doların da gücünü korumasını sağlıyor. Tahvil tarafında belirgin bir hareket yok ama 93,0 seviyesine yaklaşarak 5 Nisan sonrası zirveden işlem görüyor. 1,18 altında son 3 ayın en düşüğünde işlem görürken GOP’larda da baskı kırılganlığa göre artıyor. Geçen hafta pozitif ayrışan TL, bugün karşısında yaklaşık %1 kayıpla 8,5940’a geriledi. Kurda bir süredir fiyatlama 8,60’lı seviyelerdeydi ve geçen hafta bu aralık 8,50 altını test etti, ancak düşüş kısa süreli oldu. Bugün 8,60’a yaklaşan kurda yakın vadede 8,74’ü direnç 8,35’i destek olarak izliyoruz.
Oldukça yüksek seviyede işlem gören fiyattaki düşüşün anlamlı ve sürdürülebilir olması için TL tarafında iyi gelişmeler olması şart, aksi halde 10-20 kuruşluk düşüş, kısa sürede yerini daha hızlı bir yükselişe bırakmaya devam edebilir.
Dolar/TL’deki Fiyatlama Geçen Yıl 6,80’deki Sıkışmayı Hatırlatıyor
Yurt içinde piyasaları etkileyecek bir gelişme yok, küresel tarafta ise piyasalar toplantısını bekliyor. Son FOMC toplantısı piyasa beklentileri kadar güvercin olmamıştı. Komite üyelerinin varlık alımlarının azaltılmasını gündeme alması sonrası dolar küresel piyasalarda yükseldi, gelişen ülke paralarında da gerileme oldu.
Piyasalar bugünkü toplantıdan ne bekliyor?
Enflasyondaki yükselişin birkaç ay daha devam etme olasılığına karşın bu yükselişin geçici olacağına dair ifadelerin tekrarlanması,
Pandemi dönemindeki rekor iş kayıplarının ardından toparlanmanın hızlandığının fakat henüz istenen seviyelere gelmediği için desteklerin devam etmesi gerektiği,
Siparişler, tüketim ve satış noktasında ekonomik aktivitelerin canlanmasının büyümeyi desteklediğini,
Göstergelerdeki toparlanmada büyük paya sahip olan parasal genişleme sürecinin bir süre daha devam etmesi gerektiği, buna karşın yine göstergelere bağlı politika uygulanacağının, ancak bunu yaparken aceleci davranılmadan doğru iletişimle sıkılaşmaya geçileceğinin ifade edilmesi bekleniyor.
Bugün endeksler, ve ons altındaki fiyatlama, piyasaların komiteden güvercin bir ton beklediğini gösteriyor, fakat biz komitenin Haziran’daki duruşun altına inmeyeceğini yani çok güvercin olmamakla beraber risklerle olumlu gelişmeleri dengeleyecek ve piyasada volatilite yaratmamaya özen gösterecek bir denge kurmasını bekliyoruz.
FOMC öncesi 1.800 dolar altında işlem görüyor ve kısa vadede 1.766 dolar desteği kırılmadıkça 1.766-1.858 aralığındaki seyrin devam etmesini bekliyoruz.
tarafında ise Temmuz 2020’deki görünüm tekrar ediyor. İlk grafikte Mayıs 2020’deki rekor, ardından gelen kısa süreli düşüş ve yaklaşık bir aylık 6,80’li seviyelerdeki yatay seyir yer alıyor. Kur neredeyse bir ay boyunca 7-8 kuruşluk bir aralıkta kalmıştı, ancak ardından bu sıkışma maalesef ki yukarı yönlü kırıldı ve yeni zirveler görüldü. Şimdi de benzer bir fiyatlama yaşanıyor. Kur 8,80’ni aşmasının ardından 8,30 altına geriledi ve yaklaşık iki haftadır da 8,50’li seviyelerde oldukça dar bir alanda işlem görüyor. Kötü olan nokta, kurda her ne kadar yüksek oynaklık durmuş olsa da fiyat son derece yüksek ve en ufak bir TL negatif gelişme kurda yeni bir zirve olasılığını çok yükseltiyor. TL negatif dememizin sebebi ise, son yıllarda kurdaki yükselişte dolardaki kuvvetten ziyade TL’deki kayıpların etkili olmasıdır.
Dolar/TL Temmuz 2020 Hareketi
Dolar/TL Temmuz 2021
Teknik olarak kurda 8,74 direncini oldukça kritik görüyoruz ve bu direnç üzeri her hareket yeni rekor seviyelere neden olabilir.