HONGER! Met Herman den Blijker

]

Herman den Blijker ‘doet maar wat’ Maar wat hij doet, doet hij goed. Koken, ondernemen, (kook)boeken schrijven en de tv-persoonlijkheid uithangen. In deze eerste editie van HONGER! geeft hij zich bloot, ontwapenend en eerlijk.

HONGER! Met Herman den Blijker

Over deze podcast

Dinsdag 24 augustus start HONGER! In deze podcastserie komt alles samen: koken, eten en praten. Roelof Hemmen barbecuet voor zijn gasten terwijl ze praten over honger naar het leven, over gretigheid en over wat hen gemaakt heeft tot wie ze zijn. Tien gesprekken met tien inspirerende mensen. Abonneer je via bnr.nl/honger of zoek ’m op in je favoriete podcast app.

In deze aflevering…

Koken, eten en praten; in de serie HONGER! komt alles samen. Roelof Hemmen nodigt zijn gasten bij hem thuis uit, omdat ze volgens hem een zekere honger naar het leven uitstralen. Na een goed gesprek en met en volle buik laat hij hen weer gaan. Wie zijn ze? Wat drijft hen? Wat heeft hen gemaakt tot wie ze zijn? In deze eerste editie spreekt Roelof uitgebreid met Herman den Blijker.

Herman den Blijker ‘doet maar wat’, zegt hij, in het leven. Maar wat hij doet, doet hij goed. Koken, ondernemen, (kook)boeken schrijven en de tv-persoonlijkheid uithangen. In Honger geeft hij zich bloot. Typisch zo’n geval ruwe bolster, blanke pit, blijkt als hij zich meldt bij Roelofs grote groene ei.

Eerlijk is eerlijk, Roelof is een beetje opgelaten als deze – letterlijk en figuurlijk – grote kok naast hem staat, maar, zo blijkt al snel, er is niks aan de hand; Herman is gewoon z’n ontwapenende zelf. Links en rechts geeft hij wat tips en tevreden signaleert hij dat Roelof zijn favoriete champagne in huis heeft gehaald.

Niet dat hij veel drinkt tegenwoordig. Die tijd heeft hij achter zich gelaten. Af en toe een glaasje voor de lekker is voldoende. Eten doet hij ook stukken gezonden. Z’n gezondheid is ‘m lief. Misschien doordat hij heeft ervaren dat je gezondheid niet vanzelfsprekend is, toen zijn Jacqueline ineens best ziek werd? Hij vertelt over in de podcast. Evenals over hun ontmoeting; hij wist meteen dat zíj het was, of zou worden, zijn meisje.

Op z’n vijftigste werd hij vader, van Matz. Best een dingetje hoor. Het maakt hem zo af en toe tot een soort weekdier. Kwetsbaar. Poehee. Nee, hij gaat niet lopen voetballen. ‘Een lekker jong is het.’ Eerlijk oprecht en puur. Een goed mens. Wauw.

Zelf groeide Herman op ‘op Zuid’. Rotterdam hebben we het dan over. Uiteraard. Met z’n zessen in een flatje. Op z’n veertiende begon hij in de keuken te werken. Bleek hij een natuurlijktalent? Welnee, wel een harde werker en hij wilde alles weten. Hij deed inspiratie op in Frankrijk en groeide langzaam in het vak.

1997 was daar een ster, met De Engel, en die in 2002 raakte hij die weer kwijt. Op een gegeven moment had hij twaalf zaken. Paar honderd man personeel. Dat was wat. Ook maakte hij tientallen tv-programma’s. Die tijd is voorbij, al opende hij recent een nieuwe zaak: Goud, met zijn maatje Nick. Hij kan het niet laten.

DPG Media Privacy Gate

]

Bij Restaurant Floreyn komt al het goede van Nederland samen

]

Restaurant Floreyn is geen nieuweling op de Albert Cuypstraat, ik at in juli 2017 voor het eerst bij deze Nederlands georiënteerde zaak.

In de afgelopen vier jaar is er wel het één en ander veranderd. Eigenaar en chef Jasper kwam de keuken uit en ontpopte zich tot een uitstekende maître. In de keuken werd nieuw talent aangetrokken (waaronder chef Cyril en kok Bas Gerritsen) en het niveau waarop er gekookt wordt in de keuken is lekker opgeschroefd. Afgelopen vrijdag schoof ik weer eens aan bij Floreyn waar ik werd getrakteerd op acht gangen met als rode draad al het mooie van ons kikkerlandje. Daarbij hele fijne wijnen van Hollandse bodem. Oh en een Nederlandse Champagne. Ja, je leest het goed. L2 Champagne is de eerste heuse Champie van Amsterdamse mannen, uiteraard gemaakt in de Champagnestreek, want anders mag de mousserende wijn niet zo heten.

We trappen af met een frisse amuse; heldere bouillon van tomaat, cherrytomaatje ingelegd in gembersiroop, watermeloen en lavasolie. Bovenop een chipje van rijst, heerlijke vadouvanmayonaise en goudsbloem. De smaakpapillen zijn lekker wakker en helemaal klaar voor de volgende gang!

De volgende gang is de rolmops. Eigenaar Jasper vertelt dat dit gerecht al sinds het begin op de kaart staat en in de afgelopen jaar alleen maar beter is geworden. De visjes zijn ingelegd in bietensap met daarbij een crème van sjalot, lichtgerookte hangop met dille, gepofte rogge en ijs van mierikswortel. Dit gerecht is in één woord waanzinnig. Het heeft zoveel mooie verschillende interessante zuren en de romige texturen geven het gerecht balans. Dit is een heel erg goed begin van de avond.

Het volgende gerecht is knolselderij met hierop vrolijk krakende gepofte quinoa, parelgort en gierst. Verder op de knol: een mayonaise van koffie. Ernaast een sierlijke zwier van pompoenpittenpraliné dat aan tafel wordt opgevuld met een vinaigrette van karnemelk, lavas en vlierbloesem. Superleuk gedaan en ook nog eens heel erg fotogeniek. En niet geheel onbelangrijk, dit is ook nog eens een fijn gerecht om van te snoepen. Heerlijk die zachte praliné en frisse karnemelk als tegenhanger van de hartige en anijsachtige knol.

Dan volgt de savooiekool. Hij oogt simpel, maar deze met paddenstoelen gevulde kool die met Nederlandse feta en een komkommer-groene appel bouillon komt is allesbehalve eenvoudig in smaak. Echt te gek.

Rode mul met een krokant korstje daarbij gefermenteerde wortel, yuzugel, koriander, een koekje van inktvisinkt in een schuimige saus van kerrie en gochujang. Klinkt goed? Is het ook.

Als je houdt van gerechten met een geweldig mondgevoel, dan is het eendenei dat 54 minuten op 64 graden is gegaard en geserveerd wordt met een schuim van laurier, poeder van zeewier, crème van bloemkool, brunoise van selderij, groene appel en huisgemaakte bloedworst er eentje waar je nog lang van zult dromen. Ik zal dit prachtgerecht in ieder geval niet snel vergeten.

Dan volgt het eerste vleesgerecht van de avond: twee soorten lam (perfect rosé gebakken lendebiefstuk en een terrine van lamsschouder), zilveruitjes met tonkaboon, flan van doperwtjes en Thaise basilicum, tuinbonen (dubbelgedopt en eenmaal gedopt), zeevenkel en lamsjus met een beetje shiso. Wederom een feest op het bord.

We zijn beland bij de zevende gang en dat is er eentje om van te houden: gebakken eendenlever, flinterdunne gekarameliseerde rabarber, amandelcrème, crisp van amandel, venkelpollen en een hoedje van schuim van rabarber. Poehee dit is waanzinnig lekker.

We zijn aangekomen bij het zoete deel van de avond. Eerst een frisse opkikker: een tartelette met rabarber, bietjes en gember.

En dan komt de afsluiter van de avond: chocoladevierkantjes, chocoladefondant rolletje gevuld mousse van yuzu, gesuikerde sinaasappel, ijs van beurre noisette en een crumble. Een dessert dat zelfs deze geen-zoetekauw kan waarderen door het bittere van de chocolade en de frisse elementen zoals de yuzu en de grapefruit.

Wat een heerlijk restaurant is Floreyn. Hier wordt met heel veel liefde en kunde gekookt. De gerechten zijn verrassend door de mooie combinaties en leuke presentatie. Extra leuk zijn de wijnen van Hollandse bodem die bij elke gang geschonken worden die ook nog eens uitstekend zijn. Dit is een heel leuk adres om eens te ervaren wat voor moois ons Nederlandje te bieden heeft.

Restaurant Floreyn

Albert Cuypstraat 31

Amsterdam Oud-Zuid | De Pijp | Zuid

Diner

Voor meer info en reserveren, ga naar de website van Floreyn

Openingstijden:

Maandag gesloten

Dinsdag gesloten

Woensdag tot en met zaterdag van 18.00 uur tot 22.00 uur

Zondag gesloten

Plan je route naar Restaurant Floreyn

Ook interessant

Share this: Facebook

WhatsApp

Pinterest