12 yaşındaki çocuk balina NFT’leri satarak 290 bin sterlin kazandı

]

30 Ağustos 2021 Pazartesi, 11:02

Londra’da yaşayan 12 yaşındaki Benyamin Ahmed, yaz tatilinde hazırladığı Weird Whales (Acayip Balinalar) adlı grafik serisini NFT (non-fungible token) olarak satıp 290 bin sterlin (yaklaşık 3,3 milyon TL) kazandı.

Dijital olarak hazırlanan NFT sertifikaları, bir sanat eserinin orijinalliğini belgeliyor ve alıcılar fiziksel bir sanat eserini yıllar sonra daha yüksek bir fiyata satabildiği gibi NFT sertifikalarını da aynı şekilde satabiliyor.

Satışı Ethereum adlı kripto para birimi cinsinden yapan Benyamin, satıştan aldığı gelirleri Ethereum olarak tutmaya devam ediyor.

Bu da değerlerinin hızla değişebileceği anlamına geliyor. Kripto para birimlerinin hükümet güvencesinde olmaması, hackerların bunları ele geçirmesi veya internet sitesi sahiplerinin ortadan kaybolması durumunda tüm servetinin yok olabileceği anlamına geliyor.

Benyamin bugüne kadar hiç banka hesabı olmadığını söylüyor.

BÜYÜK GURUR

Benyamin’in sınıf arkadaşları henüz yaz tatili bitmediği için Ahmed’in bu yaz kazandığı paradan habersiz. Fakat Ahmed YouTube videolarında bu hobisinden bahsediyordu.

Benyamin dijital sanatın yanı sıra yüzme, badminton ve tekvando ile ilgilendiğini söylüyor ve ekliyor:

“Bu alana girecek diğer çocuklara tavsiyem, kendinizi kodlama öğrenmeye zorlamayın.

“Bunun yerine dans etmeyi sevenlerin dans ettiği veya yemek yapmaktan hoşlananların yemek yaptığı gibi, elinizden geldiğince bu işle ilgilenin.”

Benyamin’in babası ve finans sektöründe bir yazılımcı olan Imran, iki çocuğuna da 5-6 yaşlarında kodlama öğretmeye başladığını söylüyor.

Çocuklarının bu süreçte yardım aldığı teknoloji uzmanları olduğunu belirten Imran, yine de bu başarıdan büyük gurur duyduğunu ekliyor:

“Bu aslında eğlenceli bir pratik olarak başladı. Sonra çocuklar hızla öğrenmeye başladı ve işler bir anda büyüdü.

“Bunun üzerine daha ciddi bir şeyler yapmaya başladık.

“Fakat bunlar zaman isteyen süreçler. ‘Üç ayda kod öğreneceğim’ diyemezsiniz.”

Imran, çocuklarının tatiller de dahil olmak üzere her gün 20-30 dakika kodlama çalıştığını anlatıyor.

Garip Balinalar Benyamin’in satışa çıkardığı ikinci dijital sanat koleksiyonu. Daha önce de Minecraft oyununa benzer bir set satmıştı. Fakat o setin satış rakamları bundan çok uzaktı.

Bu sefer popüler pikselli balina görüntüsünden ve yine popüler bir dijital sanat formatından esinlenen Benyamin, 3 bin 500 balina görüntüsünü kendi yazdığı bir programla üretmiş.

“Görüntülerin yavaş yavaş bilgisayar ekranında belirmesi ilginçti” diyen Benyamin, süper kahraman temalı üçüncü serisine şimdiden başladığını anlatıyor.

Gelecekte balinaların yer aldığı bir oyun tasarlamak istediğini de ekliyor.

Imran da oğlunun işlerinin telif hakları kurallarını ihlal etmediğinden yüzde 100 emin olduklarını, bu konuda avukatlardan destek aldıklarını, tasarımlarını da yakında tescil ettirmeyi düşündüklerini söylüyor.

NFT TARTIŞMASI

Sanat dünyası NFT trendi karşısında ikiye bölünmüş durumda. Sanatçılar bunun faydalı bir ek gelir sağladığını söylüyor. Ayrıca çok yüksek fiyatla gerçekleşen satışlar da var.

Öte yandan bunların ne kadar sağlam bir sanat yatırımı olduğu konusunda fikir ayrılıkları var.

Christie’s Müzayede Evi’nin eski açık artırma görevlisi Charles Allsop, bunları almanın “mantıksız” olduğu görüşünde:

“Var olmayan bir şeyi satın alma fikri garip.

“Buna yatırım yapanlar kandırılıyormuş gibi geliyor, umarım paralarını kaybetmezler.”

12 yaşındaki çocuğun NFT koleksiyonu 24 saatte tükendi

]

12 yaşındaki çocuğun NFT koleksiyonu 24 saatte tükendi

12 yaşındaki Benyamin Ahmed’in oluşturduğu balina NFT’leri 24 saatte tükendi. Ahmed, günde 160.000 bin dolardan fazla kazandı.

Sozcu.com.tr

Yazıları büyüt

Yazıları küçült

Standart boyut

Amerikalı sanatçı Beeple’ın dijital çizimini mart ayında rekor fiyata (69,3 milyon dolar) satışından sonra NFT’lere olan ilgi hızla arttı. Pek çok sanatçı, model, tasarımcı NFT satışıyla dikkat çekti.

12 yaşındaki Benyamin Ahmed de NFT dünyasına merak saranlardan… Ahmed, bir stok görüntüden esinlenerek Weird Whales (Garip Balinalar) ismini verdiği bir NFT koleksiyonu oluşturdu.

Ahmed, “NFT alanıyla ilgilenmeye başladım, çünkü başlangıçta bunun çevrimiçi esneklik tanıdığı için harika olduğunu düşündüm” diyor. Ancak Ahmed, daha sonra CryptoPunks ve Bored Ape Yacht Club gibi popüler NFT koleksiyonlarını gördükten sonra kendi koleksiyonunu geliştirmeye karar veriyor.

9 SAAT İÇİNDE TÜKENDİ

Ahmed, şimdiden 106 ether toplamayı başarmış. Başlangıçta eğlenceli bir öğrenme etkinliği olarak gördüğü uğraş, dokuz saat içinde tükenen çok kârlı bir projeye dönüştü.

Bir ether geçtiğimiz hafta 3.041,24 dolar civarında işlem görüyordu. Bu, Ahmed’in kazancının yaklaşık 322.346 dolar değerinde olduğu anlamına geliyor. Üstelik, Ahmed’in hiçbir bankada hesabı yok, şimdilik kazancını kripto olarak tutmayı tercih ettiğini söyledi.

Ahmed, çalışmaya Photoshop’ta daha sonra NFT’ye çevirebileceği resimler oluşturarak başladı. Ancak 40 görüntü oluşturduktan sonra bunun çok fazla zaman ve çaba olduğunu fark etti. Ardından babası Imran Ahmed’den python komut dosyası kullanarak tonlarca NFT oluşturmanın daha kolay bir yolu olduğunu öğrendi. Imran, Benyamin’e nasıl kod yazılacağı konusunda rehberlik etti.

DİJİTAL DÜNYADA VİRAL HALİNE GELDİ

Benyamin, Insider’a “Bunu araştırdım ve tüm kodlarını yayınlayan başka bir NFT koleksiyonu olan Boring Bananas’ı buldum. Ve kodlarını kullanarak 3,350 Garip Balina’yı yaratmayı başardım” dedi.

Benyamin, Boring Banana dijital araştırma ekibi üyesi Vee’nin kendisine NFT koleksiyonunu oluşturmasına izin veren kodu gönderdiğini söyledi. Ardından, farklı özellik katmanlarını ve arka planlarını işlemek için özelleştirdi. İşi bittiğinde, sürecini paylaşmak için Twitter hesabı @ObiWanBenoni’ye gitti:

“12 yaşında bunu nasıl yapabildiğime dair bir tweet yazdım ve sonra Boring Bananas bir tweet attı. Bir şekilde viral oldu.”

KODLAMA ONUN İÇİN BİR İŞ DEĞİL, HOBİ

Bentamin’in babası Imran sonucun bu şekilde olmasını beklemediğini söylüyor: “Daha düşük fiyatlandırdı, ama yine de hemen satılacağını asla beklemiyorduk. Bu yüzden onu bu konuda hazırlamaya çalışıyordum, ‘bak bir iki tane satabilirsin ve sonra biraz sessiz kalabilir’ diye, ama viral oldu ve aynı gün içinde tükendi.”

Ahmed’in kârı bununla da bitmedi. Benyamin, ikincil pazarda orijinal yaratıcı tarafından belirlenen bir yüzde puanı olan komisyonları da toplamaya devam ediyor.

Ahmed inanılmaz bir başarı elde etmiş olsa da, kodlama bu 12 yaşındaki çocuk için bir iş değil, hobi olarak yapmayı sevdiği bir şey. Imran, “Ona ve kardeşine dizüstü bilgisayar ayarladım ve onlara öğretmeye başladım. Sonra gerçekten kendilerini buna kaptırdılar. Bir öğrenme deneyimi olarak başladı ve bunu bir öğrenme deneyimi olarak sürdürmek istiyoruz, çünkü her şeyden önce bu, bir eğitim projesi. Asla büyük bir ticari girişim gibi olmaması gerekiyordu. İnsanlar hikayelerine ilgi duyduğu için viral oldu” diyor.

SEVDİĞİN ŞEYİ YAP

Benyamin, Benoni kullanıcı adı altında bir YouTube kanalına ev sahipliği yapıyor ve burada kodlama yolculuğunu paylaşıyor:

“Tavsiyem, sadece sevdiğin şeyi yap. Yani, yemek yapmayı ya da başka bir şeyi seviyorsan, bunu yap, kendini başka bir şey yapmaya zorlama. Bir şeyler yaparken daima eğlenin. Bunu bir öğrenme deneyimi olarak görün.”

İlginizi Çekebilir NFT çılgınlığı büyüyor: Jpg dosyası 69,3 milyon dolara satıldı

İlginizi Çekebilir Beeple’ın yeni hamlesi: İkonik anların satın alınabildiği bir NFT sitesi açıyor

12 yaşındaki çocuk, NFT ile 322 bin dolar kazandı

]

12 yaşındaki çocuk, NFT ile 322 bin dolar kazandı

12 yaşındaki çocuk, NFT ile 322 bin dolar kazandı

12 yaşındaki Benyamin Ahmed’in oluşturduğu balina NFT’leri, 24 saatte tükendi ve 322 bin dolar civarında gelir getirdi.

Türkçe karşılığı “değiştirilemez token” olan non-fungible token (NFT), blockchain ağı üzerinde şifrelenmiş, bir eşi daha olmayan token anlamına geliyor. Bu teknoloji, son aylarda oldukça popüler hale geldi.

Yılın ilk çeyreğinde 1 milyar dolara ulaşarak rekor kıran NFT satışları, ilk 6 aylık dönemde ise 2.5 milyar dolara kadar çıkmıştı.

12 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN KOLEKSİYONU REKOR FİYATA SATILDI

12 yaşındaki Benyamin Ahmed’in, Weird Whales (Garip Balinalar) ismini verdiği bir NFT koleksiyonu, 9 saat içinde tükendi ve 322 bin dolar kazandırdı.

Ahmed, NFT’ye çevirebileceği resimleri Photoshop yardımıyla oluşturmaya başladı. Ancak bunun çok fazla zaman aldığını gören çocuk, babasından yardım istedi.

Ardından babası Imran Ahmed, python komut dosyası kullanarak tonlarca NFT oluşturmanın daha kolay bir yolunu buldu ve ortaya aşağıdaki NFT koleksiyonu çıktı.

NFT NEDİR

“Değiştirilemez token” anlamına gelen (NFT), blockchain ağı üzerinde şifrelenmiş, bir eşi daha olmayan varlıklara deniyor.

Normal coin ve token kavramından farklı biçimde çalışan NFT; benzersiz, değiştirilemez, orijinalliği ve mülkiyet hakkı sahibine ait olan bir varlıktır.

NFT; resim, video veya oyun içi öğe gibi maddi olmayan bir dijital öğeyi temsil ediyor ve bu ögelerin sahipleri, blok zincirine kaydediliyor.

Eşsiz tokenler (NFT) genellikle koleksiyon, dijital sahiplik ve mülkiyet hakları alanında tercih ediliyor. Ayrıca kripto sanat eserleri, dijital koleksiyon ürünleri ve çevrimiçi oyunlarda yer alan eşsiz dijital öğeler gibi çeşitli alanlarda da NFT kullanılıyor.

Geçtiğimiz aylarda Twitter CEO’su Jack Dorsey’in 2006 yılında kendi platformunda paylaştığı “twttr’ımı kuruyorum” şeklindeki ilk tweet’i NFT olarak şifrelenmiş ve 2.9 milyon dolara satılmıştı.

Öte yandan, birkaç hafta önce World Wide Web’in mucidi olan Berners-Lee; internet ağını oluşturmak için yazdığı kodları NFT olarak 5.4 milyon dolara satmıştı.